EN

«Ікона — це відкриті небеса!» — Блаженніший Святослав у неділю Православ’я

24 березня 2024, 17:49 1532

Христова Церква сьогодні нас запрошує до живого діалогу, молитви й зустрічі з нашим Спасителем, який для нас присутній у видимий спосіб через святі ікони. Вона запрошує до молитви й діалогу з постаттю Пречистої Діви Марії та всіма святими. Небеса відкриті нині і для нас. Увійдімо в цей небесний простір, який відкривається через святі ікони для нас тут, у нашій земній, людській дійсності! Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у першу неділю Великого посту під час проповіді у Патріаршому соборі Воскресіння Христового 24 березня 2024 року. Літургію співом супроводжував хор Львівської духовної семінарії Святого Духа.

«Ікона — це відкриті небеса!» — Блаженніший Святослав у неділю Православ’я

«Сьогодні, у першу неділю Великого посту, слухаючи слово святого Євангелія (Ів. 1, 43–51), чуємо, як із нього віє раннім досвідом перших Христових учнів, які вперше знайомилися з Ісусом Христом», — зауважив на початку проповіді Предстоятель УГКЦ.

Коментуючи слово Боже про зустріч перших учнів із Христом, проповідник звернув увагу на Натанаїла — учня, якому було замало почути про Ісуса від інших. Він сумнівається, маючи власне уявлення про Месію. «Справжній зміст Христового Євангелія — створення необхідного простору для особистої зустрічі зі Спасителем», — наголосив Патріарх.

Читайте також:
Проповідь Блаженнішого Святослава в першу неділю Великого посту, неділю Православ’я

За його словами, використовуючи образ смоковниці, Христос вживає певну образну мову Старого Заповіту, щоб торкнутися і розкрити особисту таємницю хлопця, бо саме в цей момент Натанаїл усвідомлює, що перед ним стоїть живий Бог. «Той єдиний, якого він як справжній ізраїльтянин очікував, у якому немає лукавства. Він зустрів Того, про якого під своєю смоковницею, мабуть, дуже довго роздумував, Того, за ким шукав все своє життя. Нарешті і він теж Його знайшов», — зазначив Глава Церкви.

Глава УГКЦ пояснив, що означають Христові слова: «Побачите небеса відкриті і ангелів Божих…», покликаючись на молитву пророка Ісаї за майбутнє свого народу: «Коли б ти був прорвав небо і зійшов, гори розтанули б перед тобою!» (Іс. 63, 19). Те, про що пророкував Ісая, зауважив проповідник, стається, коли Христос говорить до перших учнів про відкриті небеса.

«Тими відкритими небесами є не якийсь простір поміж хмарами на небі. Відкритими небесами є Господь Бог наш Ісус Христос, Той, що прорвав небо. Бог став людиною! Бог приходить, занурюється у людський світ та відкривається людині […] Одкровенною стає внутрішня таємниця життя самого Бога», — ствердив Глава УГКЦ.

У проповіді Патріарх також пояснив зміст неділі Православ’я. За його словами, історично ця неділя знаменує завершення дискусії зламу VIII і IX століть у Візантійській імперії — закінчується так звана іконоборча контраверсія. «Цієї неділі Церква наче стверджує, що ті відкриті небеса, про які звіщає нам Христове Євангелія, відкриті й для нас із вами», — запевнив Предстоятель.

Він зауважив, що неділя Торжества православ’я немає нічого спільного з торжеством одної християнської конфесії над іншою, як дехто сьогодні це розуміє. «Це торжество розуміється як Божа відкритість до людини, яка передається як зміст християнської віри від ранніх учнів аж до нас із вами. Цю радість, торжество Божого одкровення, нині ми з вами можемо осягнути. У цьому полягає це торжество, яке сьогодні Церква запрошує нас святкувати. Ми начебто глибше починаємо розуміти зміст християнської віри», — пояснив Глава УГКЦ.

«Цієї неділі ми особливо вшановуємо святі ікони. Це — не фантазія художника про Бога, яку він малює у видимому зображенні. Ікона — це Боже Одкровення, це відкриті небеса. Відповідно до канонів Христової Церкви, ікона — це таїнство присутності особи, на ній зображеної. Ікона — простір зустрічі з тим, хто на ній зображений. Тому кожна справжня ікона підписана — ми знаємо, з ким зустрічаємося в молитві», — зазначив архиєрей.

Блаженніший Святослав також пригадав про страшну атаку з неба, яку цієї ночі пережила Україна. «Можливо, ми нині разом із пророком Ісаєю кажемо: Боже, якби Ти розірвав небеса і зійшов до нас, то людський світ став би іншим. У Тобі прийде справжній і справедливий мир до України. Не тільки людське серце, а й гори перед Тобою розтопилися б, — запевнив Глава Церкви і додав: — Господи, зійди до нас, на нашу молитву. На крик українського серця сьогодні Господь відповідає та спішить до мене і вас. Він бачить нас. Він знає глибину нашого серця. Він приймає кожну чисту молитву, яка до Нього скерована ще перед тим, як ми її промовимо. Він запрошує нас ввійти в цей небесний простір життя, який відкривається нам серед жорстокого сьогодення смерті, яку сіє ворог на нашій землі».

«Нехай милостивий Господь сьогодні промовить до кожного з нас. А ми разом із першими учнями відповідаймо Йому! Переживім особисту зустріч із Ним саме в цю мить, у цих відкритих небесах Божественної Літургії! Збагнімо, що бути християнином — це не лише знати мало чи багато про Бога. Це бути здатним сприйняти Його голос. Бути адресатом Його Божественного Одкровення. Господи, прийди до нас, зціли наші зранені серця, захисти сьогодні українську землю! Господи, будь із нами! Тоді ніхто і ніщо не зможе нас подолати», — закликав духовний лідер українців.

Департамент інформації УГКЦ

Персони

Дивіться також