EN

Звернення Глави УГКЦ у 109-й тиждень повномасштабної війни, 17 березня 2024 року

17 березня 2024, 20:45 195

Слава Ісусу Христу!

Дорогі в Христі брати і сестри!

Минає вже 109-й тиждень великої війни, повномасштабного вторгнення росії на територію нашої Батьківщини. Цей тиждень також був позначений руйнуваннями, вбивствами мирних жителів, кров’ю і слізьми на нашій багатостраждальній українській землі. Ми особливо молилися за Кривий Ріг, Суми і Одесу, де під завалами будинків, зруйнованими внаслідок ударів російських дронів і ракет, загинули люди, десятки були травмовані.

У четвер ми відзначали День українського добровольця. Тому сьогодні з великою вдячністю згадуємо в молитві всіх тих, хто за покликом власного сумління, особистої доброї волі взяв у руки зброю і захищає Батьківщину від російського нападника.

Цими днями набирають особливого значення слова, які ми повторюємо роками: Україна стоїть, Україна бореться, Україна молиться! Україна стоїть доти, доки українські добровольці її захищають. Україна бореться доти, доки є борці, які вірять в її перемогу, які з молитвою на вустах і з чистим серцем, сповненим любові до Батьківщини, до Бога і ближнього, готові на найвищу жертву — покласти життя за своїх друзів. Ми вдячні Господу Богу, що Україна має таких добровольців і що ніхто й ніщо ніколи не вирве з нашого серця тієї любові, яка нас кличе стояти, боротися і молитися.

Минулого тижня ми відкрили, що, окрім ракет, дронів і бомб, російський агресор застосовує проти українського суспільства ще один руйнівний вид зброї — «інформаційно-психологічну спеціальну операцію». Вдаючись до витончених інформаційних і психологічних маніпуляцій, ворог намагається вдарити в українське серце, щоб убити здатність нашого народу до боротьби за своє майбуття. Варто наголосити, що за такими намаганнями завжди стоїть батько брехні — диявол. Перший «ефект» застосування цієї зброї — поява в жертви бурі емоцій: страху, ненависті, недовіри до самого себе й тих, хто поруч. У такий спосіб ворог прагне спаралізувати волю і затемнити розум українців, щоб ми не знали, де правда, а де брехня, де наш опонент, а де справжній ворог. Прагне посіяти в наших серцях сумніви щодо власної здатності перемагати та щодо добрих намірах тих, хто нас підтримує.

Ми, українці, минулого тижня відчули, що від цієї диявольської зброї не вберігся навіть Святіший Отець Франциск. Внаслідок підступної маніпуляції нечесного на руку журналіста — протиставлення символу і слова, символічних жестів і знаків та їх словесних пояснень — став жертвою навіть Апостольський Престол.

Проте ми мусимо бути мудрішими, відважнішими за нашого ворога, який за всяку ціну хоче спаралізувати нашу здатність до боротьби. Згадаймо слова покаянного Псалма 50, який каже: «Це бо істину полюбив єси, невідоме й таємне мудрості своєї явив Ти мені». Християнин, який довіряє Богові та шукає істини, має таку таїнственну премудрість, яка допомагає йому розгадати і нейтралізувати злі задуми ворога.

Коли часом емоції затемнюють наш світлий розум, ми маємо згадувати премудрість неподіленої Христової Церкви першого тисячоліття, яку з покоління в покоління передавали нам батьки і великі попередники та яка є ключем до розуміння істини саме в традиції Київської Церкви: «Ubi Petrus, ibi Ecclesia (де є Петро, там є Церква)».

Незалежно від того, хто сьогодні здійснює уряд Петра, чи це Франциск зі своїми людськими обмеженнями, як кожен із нас, вразливий на подібні маніпуляції, чи хто-небудь інший, Петрова скеля стоїть непорушно! Ми є католиками, вірними Східної Католицької Церкви не тому, що Папою є Франциск, а тому, що саме на скелі Петра Христос заснував свою Церкву. І тільки таку Церкву ворота аду ніколи не зможуть подолати.

Отож будьмо мудрішими від підступів і хитрощів ворога людського роду та України. Бо тільки опираючись на Петрову скелю серед розбурханого житейського моря, тільки маючи руку допомоги наших братів у всьому світі та підтримку Вселенської Церкви, яка сьогодні горою стоїть за Україною, ми здатні перемагати. І ми віримо, що Господь Бог цю перемогу нам подарує.

Цього недільного вечора ми розпочинаємо Великий піст, час особливої молитви, посту й милостині. Ця неділя називається неділею Всепрощення. Ми не можемо розпочати шлях до Христового Воскресіння, якщо не звільнимо свого серця від зла, ненависті, внутрішньої окупації ворожою пропагандою. А визволитися можливо лише силою прощення і примирення з Богом, самим собою і ближніми.

Молитва, піст і милостиня загострюють наші духовні сенси. Ми стаємо більш здатними сприймати істину, бачити Бога, а тому починаємо жити в гармонії розуму, волі та почуттів.

Ми просимо сьогодні: Господи, просвіти нас, не віддай нас на поталу диявольським хитрощам! Будь учителем істини, бо Ти є Істиною. У цей час темряви, який нам навіює наш ворог, подай нам своє світло розуміння, свою премудрість і поведи нас за собою до перемоги добра над злом, перемоги України над її поневолювачами.

Боже, благослови Україну! Боже, благослови нашу Церкву! Боже, вислухай молитви, які сповнені сліз, болю, крові та страждань українського народу! Боже, поблагослови нашу багатостраждальну землю Твоїм справедливим миром!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також